/
Paweł Palica

Jak w dobrym horrorze. Stara octownia w Maszewie idealna na urbex

Fot. Patryk, Julia i Maciek

Wnętrza od dawna nieczynnej octowni w Maszewie to prawdziwy raj dla miłośników tzw. urbexu. Kilka lat temu weszło do niej z aparatami fotograficznymi troje młodych mieszkańców Mostów, a efektami ich pracy są niesamowite zdjęcia.

Znany w całej okolicy m.in. z musztardy w charakterystycznych plastikowych słoiczkach Zakład Przetwórstwa Spożywczego w Maszewie został zamknięty z końcem końcem 2008 r. Krążyły później różne pogłoski dotyczące wznowienia w starych obiektach działalności, jednak nigdy się one nie ziściły.

Kilka lat temu na efektownych fotografiach obecny wygląd nieczynnej octowni uwiecznili Patryk i Maciek z Mostów. Cokolwiek upiorne efekty ich pracy obejrzeć możecie w galerii.

Historia
W czasach przedwojennych w obiektach tych funkcjonował szpital, położony przy ówczesnej Amtsstraße 6. Został on zbudowany jako szpital okręgowy (Kreis – Krankenhaus) w 1896 roku, wyposażony był w 36 łóżek. Został zlikwidowany na początku 1945 roku.

Jak na stronie staremaszewo.blogspot.com podaje Marian Murzyński, wytwórnia rozpoczęła działalność w lipcu 1959 roku pod nazwą Szczecińskie Zakłady Przemysłu Terenowego – Wytwórnia Octu i Musztardy w Maszewie. Dyrekcja znajdowała się w Szczecinie, przy ul. Gościsława 1. W skład przedsiębiorstwa wchodziły następujące fabryki: Wytwórnia Galanterii Czekoladowo-Cukierniczej, Wytwórnia Win – obie w Szczecinie, Wytwórnia Octu i Musztardy w Maszewie oraz Wytwórnia Pieczywa Cukierniczego w Pyrzycach.

W lewym skrzydle octowni była hala fermentacyjna, w której stały dwie olbrzymie, sięgające od podłogi parteru, aż prawie po sufit pierwszego piętra, kadzie fermentacyjne, o wdzięcznych nazwach „Jaś” i „Małgosia”, w których produkowano ocet. W pierwszej połowie lat 70. dobudowano dalsze cztery kadzie na zewnątrz budynku, które służyły jako magazyny gotowego octu. Maszewska wytwórnia pracowała wówczas „pełną parą”, z trzema zmianami zarówno na produkcji octu, jak i musztardy. Zatrudniała około 50 pracowników.

W lutym 1993 roku, w ramach tak zwanej transformacji ustrojowej nastąpiła prywatyzacji octowni, która przeszła na własność spółki Zakład Przetwórstwa Spożywczego w Maszewie. Firma ta kontynuowała produkcję octu i musztardy i innych produktów spożywczych, jednak zakończyła działalność w 2008 roku.

To top