/
Paweł Palica

Piwny wykład w Chmielu. Historia kontra nowoczesność

fot. Paweł Palica

16 kwietnia w pubie „Chmiel do Uwolnienia” odbyła się nietypowa prelekcja. Dotyczyła ona, miejsce pod ten temat dobrane zostało idealnie, przede wszystkim najbardziej znanych nowofalowych stylów piwnych.

Wykład, w którym w roli słuchaczy uczestniczyło kilkanaście osób, poprowadził Adam Zygmański. W chwilach wolnych jeden z najlepszych domowych piwowarów w Goleniowie, człowiek posiadający ogromną wiedzę na tematy okołopiwne, a przy tym zwyczajnie gaduła, który może o nich mówić bez końca.

Najpierw w skondensowany sposób przedstawił on historię piwa, potem omawiał, na konkretnych przykładach i z poczęstunkiem dla wszystkich obecnych, jego najważniejsze style, ze szczególnym naciskiem na to, co wydarzyło się po „wyemigrowaniu” chmielu do USA oraz tym, co było jego następstwem, czyli piwnej rewolucji, która rozpoczęła się w 1965 roku i której efekty widać na półkach Chmielu dzisiaj. Posmakować można było też własnoręcznie uwarzone przez niego piwo z wykorzystaniem zielonej herbaty i innych dodatków. Słuchało się świetnie, pytań było sporo (i tyle samo odpowiedzi), jak się okazuje i pub może mieć walory edukacyjne.

Zapewne wcześniej czy później zbliżona tematycznie prelekcja odbędzie się ponownie. Wywiad z A. Zygmańskim, dotyczący domowego piwowarstwa, pojawi się na wGoleniowie.pl znacznie wcześniej.

Przeczytaj również:

To top