Paweł Palica

Pod Goleniowem sypnęło grzybami. “30 minut w lesie”

fot. K. Próchnicki

Ciepłe noce i wilgotne dni dla grzybiarzy oznaczają jedno: w lesie czekają na nich obfite zbiory.

Najlepszym na to dowodem są zdjęcia wykonane przez jednego z naszych Czytelników. Jak sam zaznaczył, wiaderko udało mu się zebrać w pół godziny, warto więc na spacer się wybrać.

Jak rozpoznać grzyby jadalne?
Jak podaje strona szefsmaku.pl. bezpiecznie możesz zbierać grzyby o tzw. rurkowatym spodzie, np. borowiki, maślaki, podgrzybki, koźlarze, wśród których nie ma grzybów śmiertelnie trujących, a jedynie niejadalne.

Problemy mogą nastręczać grzyby o blaszkowatym spodzie. Niektórzy grzybiarze, aby się przekonać, czy grzyb jest jadalny, dotykają go językiem. Gorzki smak oznacza, że nie powinien się znaleźć w koszyku, jednak nie jest to niezawodny sposób na odróżnienie wszystkich grzybów – niektóre trujaki wcale nie są gorzkie. Trujący grzyb zawsze ma natomiast białe blaszki i biały pierścień u góry trzonu.

Przeczytaj również:

To top