Drugie miejsce na Europejskim Festiwalu Smaku w Lublinie zajęły panie z Koła Gospodyń Wiejskich Załomianki.
Konkurs “Jabłkowa Pokusa” został zorganizowany przez Krajową Grupę Spożywczą. Pierwszy etap był tylko elektroniczny, a wybrano w nim 24 zespoły, których przepisy na danie z jabłkami spodobało się jury najbardziej. Załomianki dostały się do drugiego etapu, który odbył się w Toruniu. Tam przygotowanego przez nie dania próbowała komisja i zajęły 2. miejsce za “ulepce jabłkami nadziane w żurawinowym sosie skąpane”. Poza nagrodami rzeczowymi, wygrałyśmy też wstęp na żywo podczas Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie, gdzie pojechały tylko trzy koła gospodyń.
– Naszym zadaniem było przygotowanie 200 porcji naszych ulepców. Częstowani nimi byli uczestnicy festiwalu. Każdy z nich otrzymał na talerzu próbki 3 dań, po jednym od każdego Koła. Po spróbowaniu, musiał oddać głos na to danie które smakowało mu najbardziej – informują gospodynie z Załomia.
Ulepce, dodajmy, to rodzaj pierogów nafaszerowanych jabłkami lekko doprawionymi przyprawami korzennymi. Do tego chips z jabłka z serkiem mascarpone, a wszystko na sosie żurawinowym.